When You Divorce Me....Part ii

One day I said to her in slightly joking way, suppose we divorce, what will you do? She stared at me for a few seconds without a word. Apparently she believed that divorce was something too far away from her. I couldn’t imagine how she would react once she got to know I was serious.

When my wife went to the office, Dew had just stepped out. Almost all the staff looked at my wife with a sympathetic eye and tried to hide something while talking to her. She seemed to have got some hint. She gently smiled at my subordinates. But I read some hurt in her eyes.

Once again, Dew said to me, He Ning, divorce her, O.K? Then we live together. I nodded. I knew I could not hesitate any more.

When my wife served the last dish, I held her hand. I’ve got something to tell you. I said. She sat down and ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes. Suddenly I didn’t know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking. I want a divorce. I raised the serious topic calmly.

She didn’t seem to be annoyed by my words. Instead she asked me softly, why? I’m serious. I avoided her question. This so=called answer made her angry. She threw away her chopsticks and shouted at me, you are not a man!

That night we didn’t talk to each other. She was weeping. I knew she wanted to find out what had happened to our marriage. But I could hardly give her a satisfactory answer, because my heart had gone to Dew.

With a deep sense of guilt, I drafted a divorce agreement which stated that she could own our house, our car, and 30% stake of my company. She glanced at it and then tore it into pieces. I felt a pain my heart. The woman who had been living ten years with me would become a stranger one day. But I could not take back what I had said.

Finally she cried loudly in front of me, which was what I had expected to see. To me her cry was actually a kind of release. The idea of divorce which had obsessed me for several weeks seemed to be firmer and clearer.

Late that night, I came back home after entertaining my clients. I saw her writing something at the table. I fall asleep fast. When I woke up, I found she was still there. I turned over and asleep again.

She brought up her divorce conditions: she didn’t want anything from me, but I was supposed to give her one month time before divorce and in the month’s time we must live as normal a life as possible. Her reason was simple : our son would finish his summer vacation a month later and she didn’t want him to see our marriage was broken.

When You Divorce Me....

To my married and unmarried friends :

this is a very touching story, please read it slowly….

When You Divorce Me, Carry Me Out in Your Arms

On my wedding day, I carried my wife in my arms. The bridal car stopped in front of our one-room flat. My buddies insisted that I carry her out of the car in my arms. So I carry her out of the car in my arms. She was then plump and shy. I was a strong and happy bridegroom.

This was the scene ten years ago.

The following days were as simple as a cup of pure water. We had a kid; I went into business and tried to make more money. When the assets were steadily increasing, the affection between us seems to ebb. She was a civil servant. Every morning we left home together and got home almost at the same time. our kid was studying in a boarding school.

Our marriage life seemed to be enviably happy. But the calm life was more likely to be affected by unpredictable changes.

Dew came into my life.

It was a sunny day. I stood on a spacious balcony. Dew hugged me from behind. My heart once again was immersed in her stream of love. This was the apartment I bought for her.

Dew said, you are a kind of man who best draws girl’s eyeballs. Her words suddenly reminded me of my wife. When we just married, my wife said, Men like you, once successful, will be very attractive to girls.

Thinking of this, I became somewhat hesitant. I knew I had betrayed my wife. But I couldn’t help doing so.

I moved Dew’s hands aside and said you go to select some furniture, O.K? I’ve got something to do in the company. Obviously she was unhappy, because I had promised to do it together with her. At the moment, the idea of divorce became clearer in my mind although it used to be something impossible to me.

However, I found it rather difficult to tell my wife about it. No matter how mildly I mentioned it to her, she would be deeply hurt.

Honestly, she was a good wife. Every evening she was busy preparing dinner. I was sitting in front of the TV. The dinner was ready soon. Then we watched TV together. Or, I was lounging before the computer, visualizing Dew’s body. This was the means of my entertainment.

Maafkan Saya....

Saya telah mengarang cerpen Cinta Untuk Amelia sehingga ke bahagian ke 6... kemudian saya terhenti.. sudah beberapa minggu saya cuba untuk menyambung kembali cerita yg tidak siap... tapi hampa..

bermula dengan mencari idea di taman KLCC sehingga la saya pulang ke kampung halaman.... dilonggokan batu2 besar di Pantai Irama itulah saya mengenang kembali perasaan saya terhadap Azli... saya cuba menghidupkan kembali rasa cinta saya terhadap Azli - walaupun hanya seketika agar saya mampu menyiapkan cerpen ini namun saya pulang ke rumah dengan perasaan hampa...

setiap pagi saya 'on'kan laptop, membaca kembali karangan yang tidak sempurna ini dengan harapan saya punya idea utk menyambungnya... saya pandang sekeliling bilik, saya perhatikan rak buku yang berada disebelah katil... tiada apa yg mampu menjana idea.. akhirnya laptop itu saya kembali off sebelah mlmnya tanpa ada perkembangan apa2....

2008 - saya mengenali Azli... sejak detik itu dia sentiasa ada menemani saya ; hanya dalam sms... dia terlalu baik bagi saya... dia mampu menenangkan saya tatkala ada insan yg melukakan saya.. dia juga memahami saya pabila saya katakan saya terlalu penat utk melayan smsnya di kala lewat malam...walaupun tidak pernah bersua tetapi dia terlalu dekat dihati saya...

setiap sms dari Azli saya savekan ke dalam beberapa folder... bilangannya mencecah lebih dr seribu... mungkin saya obsess dengan Azli sbb itu saya karangkan satu cerpen khas untuknya (sbnrnya lebih kpd menyimpan 1 kenangan antara kami)... tapi sampai bila?? perasaan yang selama ini begitu sinomin dgn diri saya sudah pun menjauh pergi...

Februari 2010 - saya sudah tidak mampu meneruskan cerpen Cinta Untuk Amelia kerana terlalu perit bagi diri saya untuk mengenang kembali kenangan antara saya dan Azli... Maafkan saya kerana tidak sempat menyiapkan cerpen ini...

Saya berdoa agar suatu hari nanti saya akan dipertemukan dengan Azli, walaupun hanya dari jarak jauh.. mungkin ketika itu perasaan saya akan kembali hangat..dan ketika itu saya akan kembali mengarang cerpen Cinta Untuk Amelia....

Itu pun jika masih ada esok untuk saya....

Cinta Untuk Amelia - Ep 2

“Maaf encik, tiada pesanan atas nama Mr Azli,” kata pekerja di kaunter kek. Mustahil.

“Boleh you check sekali lagi?” Pinta Azli. Pekerja tadi terus menuju ke belakang kaunter dan menarik fail pesanan. Setiap helaian pesanan diperiksa teliti bagi memuaskan hati pelanggannya. Seketika kemudian, seorang lelaki mendekati pekerja terbabit. Mereka berbincang seketika kemudian lelaki tadi mendekatinya.

“Mr Azli Nobody?” Tanya lelaki tersebut. Tag namanya tercatat Jamal – Supervisor.

“Sorry?” Azli terkejut.

“Mr Azli Nobody? Our regular customer, Moist Chocolate cake on every 3rd December, “ kata Jamal. Azli tahu reaksinya agak keterlaluan. Tapi mana si Jamal ni tahu nicknamenya?


What can I do for your sir?” Aik, Jamal ni.

No, I just wonder if there any cakes ordered for me?” Dia tidak malu lagi. Mungkin kek sudah di beli tetapi staff kedai ni lupa untuk call dia.

Sorry Mr Azli, not this year. I Jamal, supervisor disini. I pun pelik sebab dia tak datang tahun ni. Biasanya 1st December dia akan datang untuk buat tempahan tapi sehingga hari ni, tak Nampak pun dia malah I cuba call no dia mana la tau dia lupa tapi tak dapat,” terang Jamal. Azli sedikit kecewa. Dia berharap untuk berjumpa gadis tersebut untuk kali pertama dalam lima tahun ini.

Even birthday dia tahun ni pun dia tak datang,” tambah Jamal lagi.

“Dia selalu datang sini ke?” Rapatkah hubungan dia dengan Jamal?

“Boleh dikatakan selalu juga la. Sekejap,” Jamal menuju ke arah bilik pekerja. Seketika kemudian dia datang dengan sebuah album. Jamal menyelak beberapa helaian album tersebut dan berhenti di helaian ke empat. Dia mengeluarkan beberapa keping gambar untuk Azli.

Azli melihat gambar-gambar terbabit. Ya, inilah dia. Tapi kenapa Jamal banyak meyimpan gambar gadis ini? Didalam gambar lain kelihatan gadis ini megitu mesra dengan pekerja kedai ini. Dia memandang Jamal, cuba untuk mencari penjelasan.

“I ingat lagi lima tahun lepas, bulan pertama I kerja disini. Dia beli sebiji kek untuk diberikan kepada seseorang. Kemudian dia beli lagi satu slice kek yang sama dan duduk di meja di hadapan tu,” Jamal menunjukkan meja yang dimaksudkan.

“Dia makan kek tu perlahan-lahan. Sesiapa pun yang tengok dia pasti cemburu melihat dia. Hanya dengan sepotong kek dan segelas Ice chocolate, dia menikmatinya dengan penuh kesungguhan. Dia senyum setiap kali menyuap kek ke mulutnya,” Jamal mengeluarkan sekeping gambar dan menunjukkannya kepada Azli.

Azli terpegun melihat gambar yang dihulurkan oleh Jamal. Wajah yang dirinduinya. Walaupun jauh pandangan yang dilontarkan namun kegembiraan serta senyumannya yang ikhlas terpancar. Hati siapa yang tidak tertawan. Azli tidak mampu untuk berbicara. Matanya cuba menangkap setiap setiap imej yang diberi oleh Jamal.

“Dia pesan, jika kek yang di belinya tidak di ambil dalam tiga hari, call nombor yang dia tinggalkan. Jika orang tu tak nak ambil, baru call dia,” sambung Jamal. Ya, dia masih ingat.

Hi Mr Anonymous. It’s me-again. Tmrw is Mr Azli’s b’day. I bought him a cake. Can u tell him to pick it up at Secret Recipe The Curve? Or may be u can do it on his behalf and celebr8 with him for me?Tell him I wish him all the best. Thanks-Amy’ dia masih lagi menyimpan sms dari tahun lepas. Gadis itu sedikit pun tidak tahu itu adalah nombornya bukan nombor kawannya seperti yang diberitahu kepada gadis itu.

“Gambar ni di ambil pada harijadinya tahun yang berikutnya. Dia datang dan beli sebiji kek, dia duduk di meja yang sama. Pada mulanya I pelik sebab dia dah lama duduk kat meja tu so I Tanya dia. Rupanya tiada yang nak sambut harijadinya so kami staff kat sini yang raikan. Dan ia berterusan sehingga tahun lepas,” Kasihan Amelia, begitu sunyikah Amelia? Dia meraikan harijadi orang lain tetapi harijadi sendiri, dia kesunyian malah menyambutnya dengan orang yang tak dikenali.

“Mana gambar tahun ni punya birthday?” Tanya Azli. Dia mencari-cari di bawah timbunan gambar yang di atas meja.

“Itu harijadinya yang terakhir bersama kami,” walaupun perlahan tapi keluhan Jamal masih kedengaran. Terdapat sedikit kekesalan pada wajah lelaki tersebut. “Dia kelakar dan memang seorang kawan yang baik. Dia selalu datang melawat kami kat sini dan kami dah jadi kawan yang rapat. Kami semua rindukan dia,” Jamal melontarkan pandangannya jauh ke dalam bangunan Ikea.

Azli mencari kekuatan untuk bercakap. Amelia tiba-tiba menghilang tanpa dapat dijejaki. Kata-kata Jamal yang seterusnya tidak mampu lagi menangkap perhatiannya. Dia perlu mencari Amelia. Dia bangun dan berjalan ke arah keretanya. Dia mendail no di handphonenya. Kini hanya seorang sahaja yang dapat membantunya.

“Joe, aku perlukan bantuan kau,”

!st Follower

Hari ini jam 10.05pm, aku online setelah balik dr beli belah (beli brg2 mandi jer).... mmg terkejut sbb kat Storyboard ada follower..erm... naper nak follow blog ni??sedangkan aku ade 3 blog yg lain...???

mungkin ade hikmahnya..mungkin ini masanya utk aku updatekan cerpen Cinta Untuk Amelia...well Mr Jeffry Amir...10q sbb jd org pertama yg ikut blog ni...

Idea Oh Idea....

Kebelakangan ini, idea mengenai kisah cinta sudah tidak muncul lagi.. sedangkan cerpen Cinta Untuk Amelia sudah lama di ilhamkan... ntah la..mungkin kerana aku sendiri bukan dalam perhubungan...

mana mungkin watak dalam cerita bercinta dgn asyiknya sedangkan pada realitinya aku bukan bersama dengan sesiapa...cerita ini mesti disiapkan..aku mesti merasakan kehangatan percintaan serta dinginnya sebuah perhubungan...

tapi dengan siapa aku ingin bercinta???adakah bercinta itu sesenang membeli sebotol air ataupun sesukar mencari baju yg berkenan dihati???

aku ingin bereksperimen...aku akan ke KLCC suatu hari dan edarkan sekeping kertas bertulis, "saya ingin bercinta, bolehkah anda berikan saya peluang tersebut???" hahaha,,,klaka kan???
bercinta itu menyeronokkan..tapi............................................................................